2012. november 21., szerda 06:00

  A téli madáretetés

  Írta:

  Az ősz és a tél - bár talán nem tűnik olyan mozgalmasnak, mint a nyár - szintén rengeteg lehetőséget tartogat számunkra. A szüret, a halloween, a Mikulás, a vásárok, a karácsony, a bálok, a farsang mellett ot vannak a hóban, jégen űzhető mókás elfoglaltságok is. Nem kell tehát a négy fal között gubbasztva töltenünk ezeket a rideg hónapokat sem. De ne feledkezzünk meg azokról a kis élőlényekről sem, akik viszont az egész telet a szabadban kénytelenek átvészelni: a madarakról. Talán az első gondolataink panellakóként nem a madarak körül forognak, de rengeteg látnivalóban lehet részünk, ha rászánunk egy kis időt és energiát a madarak téli etetésére. Ez nemcsak nekünk lehet hasznos és tartalmas, hanem a madaraknak is rengeteg segítséget nyújthatunk. 

  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2002-ben meghirdette a Madárbarát Kert programot. Azóta ez kibővült a Madárbarát óvoda, Madárbarát iskola, Madárbarát panel és Madárbarát munkahely programokkal. Rengeteg jó tanáccsal látják el a programhoz csatlakozókat, annak érdekében, hogy a részvétel valóban eredményes legyen mind a résztvevőknek, mind a madaraknak.
   
  Nagyon fontos a következetesség. A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán. 
   
  A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni, a legegyszerűbb, ha az állatkereskedésekben, barkácsáruház-láncokban kapható pinty és hullámos papagáj magkeveréket vásárolunk. Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel kínálatában szereplő cinkegolyó. Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre, mert ezt is nagyon szeretik a madarak. Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel is etessünk. Adható a madaraknak ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek, ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják. Nagyon fontos, hogy soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják (a vízi madarak: hattyúk, récék, libák számára az alkalmi kenyérfogyasztás nem jelent egészségügyi problémát).
   
  A madáretetőt készen is megvehetjük (akár a Madártani Egyesület webshopjában is), de sokkal jobb móka saját magunk által elkészíteni. (Az Egyesület három típus elkészítésében nyújt segítséget: hálós, palackos, alátétes.)
  1. Minimális kézügyességgel készíthetünk egy olyan fakeretet (nem kell tökéletesnek lennie, a madarak mindenképpen csípni foják...), amibe hústűre felszúrunk egy almát.
  3. Sütemény kiszúróval készíthetünk mindenféle alakzatban pompázó etetőanyagokat. Olajos magvakat keverjünk össze faggyúval, formázzuk, szereljük fel akasztóval, és már mehet is a fára.
  3. Ha faggyúbeszerző körútra nincs kedvünk elmenni, akkor PET palackot csak-csak találunk a háztartásban. Rögzítsük bele egy műanyag tálkába vagy cserépalátétbe, szúrjunk rajta keresztül egy ceruzát (ha van, akkor a radíros végét szedjük le) vagy egy pálcát, töltsük meg magokkal, és tegyük ki.
  4. Használhatunk egyszerű papírtekercset, amiről lefogyott a papírtörlő vagy a WC-papír. Ezt kenjük be natúr mogyoróvajjal vagy faggyúval, és aztán hempergessük meg magokban. Húzzuk valamelyik fa vastagabb ágára, vagy rögzítsük stabilan az erkélyünkön vagy az ablakunkban.
  5. Ha a dísztöknek szeretnénk valami funkciót adni, akkor vágjuk félbe, töltsük meg magokkal és helyezzük egy fa ágai közé, vagy akasszuk fel valahová.
   
  Ha úgy látjuk tehát, hogy a kemény fagyok beálltától azok végéig el tudjuk látni madáretetői tevékenységünket, akkor vágjunk bele bátran. A megfigyelés élménye, madarakról készített fotók, az évről-évre visszajáró "ismerősök" miatt megéri időt és energiát áldozni rá.
   
  További információk:

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.