×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 64

  2012. november 28., szerda 06:00

  Biciklizés télen

  Írta:

  Hétvégén elkezdődik az év utolsó hónapja, december. És ha minden igaz, akkor elkezdődik a zord időjárás is. Sajnos egyre kiszámíthatatlanabb és megjósolhatatlanabb a hőmérséklet alakulása, a csapadék mennyisége és a széljárás, de talán nem árt felkészüni a lehűlésre. Két éve írtunk már arról, hogy miért jó biciklizni. Most arra buzdítunk Titeket, hogy télen se tegyétek le a bringát. Lehet, hogy nem a dán lányokkal kellene példálózni, de úgy gondolom, azért ott sem mindenki vaslady, tehát ha egy veled egyidős lány bírja, akkor Te is fogod. Minden csak a felkészülésen múlik.

  A biciklizés mellett rengeteg érv szól, ezek télen is érvényesek. Sőt, ha az egész évet végigbiciklizzük, akkor tavasszal nem halogatjuk majd az újrakezdést; nem kell napokat a bicikli újraélesztésével töltenünk, és nagyon büszkék leszünk magunkra, hogy végig kitartottunk.

  Bevallom őszintén, nekem - nagyon önző módon - csak azok a praktikák jutottak eszembe, amikor a télre való felkészülést vettem számba, amelyek a saját testi épségemet hivatottak megóvni. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nagyon jól össze is foglalja a fontosabb szempontokat. De természetesen a biciklire ugyanúgy, vagy még jobban vigyáznunk kell. Hiszen bennünk például az út sózása vagy a talajon összegyűlő csapadék nem tesz kárt. A bicajunk viszont érzékeny az ilyesmire, tehát ha a télvíz elvonulta után is hasznát akarjuk még venni a vasparipánknak, akkor bizony karban kell tartani. Erről részletesen írt a Magyar Narancs 2009-ben, és a Greenpeace 2011-ben. Nézzük a legfontosabb szempontokat.

  December elején kenjük át korróziógátló anyaggal az alkatrészeket, és minden nap végén törölgessük le róluk a sós-ónos latyakot.

  A fékpofákat és -betéteket a szokásosnál gyakrabban ellenőrizzük.

  Gumiköpenyből lehetőség szerint használjuk vastagabb, szélesebb kiadást.

  A velúrból vagy bőrből készült nyerget cseréljük szintetikusra, mert a csapadék ezt kevésbé kezdi ki.

  Sárvédő kötelező.

  Ha nem tudjuk zárt helyen tárolni a bicajt, akkor a zárra tekerjünk textilt, vagy fújjuk be fagyálló spray-vel, máskülönben bajos lesz a hazajutás.

  Nedves időben a biztosabb tapadás érdekében csökkenthetjük a nyomást a gumikban. Ha az idő tovább romlik, a nyerget is lejjebb ereszthetjük, az alacsonyabb súlypont nagyobb stabilitást jelent, így könnyebben elkerülhetjük a látványos eséseket.

  A láthatóság a rövid nappalok miatt kiemelten fontos. Feltétlenül ellenőrizzük a világítóberendezéseket. Fényvisszaverőcsíkokra pedig ne alkalmazzuk a kevesebb több szabályt. Nyugodtan öltözzünk karácsonyfának esténként a bicajon. Főleg borult, ködös időben.

  A kifogások és nyafogások helyett fordítsunk tehát időt a biciklink és a hozzáállásunk karbantartására. Határozottan megéri.

  Tovább a kategóriában: « A téli madáretetés Étel - élet? »

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.